Με ή χωρίς μάσκες...

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Από την Ζούγκλα

Την Πέμπτη το στερνό αντίο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 18:42


Το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο, καλλιτέχνη, φίλο, σύντροφο, αγαπημένο και αυθεντικό λαϊκό καλλιτέχνη, θα πουν το μεσημέρι της Πέμπτης οι συγγενείς, συνεργάτες και απλός κόσμος που αγάπησε τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Η κηδεία του Δημήτρη Μητροπάνου θα γίνει στις 14.00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Από τις 10:00 το πρωί η σορός του θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου για τον στερνό αποχαιρετισμό...

Να σημειωθεί ότι η οικογένειά του, πενθώντας τον λατρεμένο σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) – λογαριασμός 064/48000015 Εθνική Τράπεζα - για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Με μία λιτή ανακοίνωση το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ βύθιζε στο πένθος στην οικογένειά του, τους φίλους, τους συνεργάτες και εκατομμύρια συνοδοιπόρους τους οποίους συντρόφευαν τα τραγούδια του…

«Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο Υγεία σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μετεφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή», αναφέρει αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεψύχησε σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό στο λαϊκό στερέωμα. Τραγική ειρωνεία... σαν σήμερα στις 17-4-2011, το ελληνικό τραγούδι πενθούσε για την απώλεια του Νίκου Παπάζογλου.



Βαθιά θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου αιφνιδίασε τον καλλιτεχνικό κόσμο. Όλοι είχαν να πουν μία προσωπική ιστορία. Ένα καλό λόγο. Λίγα λόγια για τις άγνωστες πτυχές της ζωής του λαϊκού τραγουδιστή…

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αντώνης Βαρδής, o Xρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Βασίλης Λέκκας, η Κατερίνα Στανίση, ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησαν στο zougla radio και τη zougla.gr για τον φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Μητροπάνο. Στο zougla radio προβλήθηκε ανέκδοτο υλικό από την συμμέτοχη του ερμηνευτή στη συναυλία «Ιωβηλαίον» του Μίμη Πλέσσα στο Ηρώδειο το 2002.



Γιατί οι παρέες γράφουν ιστορία…

«Έχασα έναν πραγματικό φίλο έναν αδελφό» δήλωσε συντετριμμένος στη zougla.gr ο Δημήτρης Μπάσης και συμπλήρωσε «η απώλεια και το σοκ ήταν μεγάλο, ακόμα πιστεύω ότι είναι μια φάρσα».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε τις τελευταίες του παραστάσεις μαζί με τον Δημήτρη Μπάση και τον Γιάννη Κότσιρα στο «Κέντρο Αθηνών».

«Ήταν πολύ χαρούμενος, ετοιμάζαμε εμφανίσεις για το καλοκαίρι» δήλωσε ο Δημήτρης Μπάσης.

Ακούστε τη δήλωση του Δημήτρη Μπάση.



O Βασίλης Λέκκας έστειλε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου και εξήρε την απλότητά του ως καλλιτέχνη, ενώ συγχρόνως τον χαρακτήρισε πρωτοπόρο στον χώρο του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού.



Η Κατερίνα Στανίση, η οποία συνεργάστηκε πολλές φορές μαζί του, ήδη από τη δεκαετία του ’80, εκμυστηρεύεται στη zougla.gr ότι υπήρξε ένας εξαιρετικός συνεργάτης και άνθρωπος. Επίσης, είπε πως αισθάνεται φτωχή μαζί με όλους τους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού.



Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε, επίσης, με τα καλύτερα λόγια για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη.



Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του, ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Επαγγελματική σταδιοδρομία σαν παραμύθι

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρείας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφθηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.



Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.



Στην πορεία που χάραξε στον δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας έναν σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δύο μουσικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.



Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.



Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι «Για να σ' εκδικηθώ») και Νίκου Πορτοκάλογλου («Κλείνω κι έρχομαι») αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα («Η εθνική μας μοναξιά» και «Παρέα με έναν ήλιο») συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.



Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.ά. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του Θεσσαλού αοιδού, ξεχωρίζει το «Πες μου τ' άληθινά σου» σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο», από το πρόγραμμα - ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος «Στη Διαπασών», ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι «Η εκδρομή» του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».









Δισκογραφία

- 71 δίσκοι 45 στροφών
1970 Λαϊκή παρέλαση
1971 Δημήτρης Μητροπάνος Νο1
1972 Άγιος Φεβρουάριος
1973 Ο δρόμος για τα Κύθηρα
1974 Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή
1975 Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα
1976 Λαϊκά '76
1977 Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά
1978 Παράπονο
1979 14 Ζεϊμπέκικα
1980 Πορτρέτο, Λαϊκά του σήμερα
1981 Τα συναξάρια
1982 Τα λαϊκά της νύχτας
1982 Τα 14 χασάπικα
1983 Λαϊκές στιγμές
1984 Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα
1985 Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
1986 Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ' ανάρπαχτα
1987 Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι
1988 Καινούρια χρώματα
1989 Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα
1990 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα
1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις
1992 Οι μεγάλες επιτυχίες
1993 Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό
1994 Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ' έναν ήλιο
1995 Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου
1996 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ '96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα
1997 Ψάξε στ' όνειρό μας
1998 Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής
1999 Εντελβάις
2001 Στης ψυχής το παρακάτω
2003 Θα είμαι εδώ
2004 Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο
2005 Πες μου τ' αληθινά σου
2007 Για την καρδιά ενός αγγέλου
2008 Στη Διαπασών
2009 Τα τραγούδια της ζωής μου



Ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Δ. Μητροπάνου

Τη λύπη του για τον χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος με δήλωσή του χαρακτήρισε τον Δημήτρη Μητροπάνο «σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή» τονίζοντας πως «με την χαρακτηριστική, αυθεντική ερμηνεία του χάραξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Μία δωρική φωνή που εξέφρασε με αυθεντικότητα την ελληνικότητα και την ψυχή του λαού μας έσβησε. Ο κόσμος με το αλάνθαστο αισθητήριο του, τον επιβράβευσε, τον αγάπησε και τον σεβάστηκε. Και κείνος ανταπέδωσε την αγάπη, χαρίζοντάς μας διαχρονικά και αφτιασίδωτα τραγούδια, που πλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Καλό του ταξίδι».

«Μία δυνατή εθνική λαϊκή ψυχή σήμερα, σίγησε. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε πολλά στην πατρίδα και τον λαό μας. Τραγούδησε για τη Μακεδονία, όταν κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει γι’ αυτή. Τραγούδησε, για τον ήρωα της Κύπρου “Σολωμό Σολωμού” και για όλους τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων. Τραγούδησε για τις χαρές και τις πίκρες του κόσμου. Θα είναι δυνατή η μνήμη που αφήνει πίσω του… Είναι κομμάτι της ψυχής του κάθε Έλληνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται η κομματική αριστερή ταυτότητα της οικογένειας του τραγουδιστή. Παρατίθεται η ανακοίνωση: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε γνήσιος και ξεχωριστός λαϊκός τραγουδιστής. Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη αναζητώντας μεροκάματο. Έχοντας αυτά τα βιώματα τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι. Ο Δημήτρης Μητροπάνος στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις είχε. Το ΚΚΕ εκφράζει την βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Έφυγε από τη ζωή, πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 64 ετών ένας γνήσιος Έλληνας καλλιτέχνης. Ο Μητροπάνος. Με τα τραγούδια του μεγαλώσαμε. Με τα τραγούδια του μάθαμε να αγαπάμε. Με τα τραγούδια του αγαπήσαμε περισσότερο την Ελλάδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Η Δημοκρατική Αριστερά προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: «Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά σήμερα ένα σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή, ένα συνεπή δημοκράτη, έναν άνθρωπο της αριστεράς. Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε με γνησιότητα τους λαϊκούς καημούς και μένει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως ένας από τους μεγάλους. Η Δημοκρατική Αριστερά στέλνει την αγάπη της στους οικείους του».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε για τον χαμό του Δ. Μητροπάνου: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος έγραψε τη δική του διακριτή ιστορία στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Ξεχώρισε με την ιδιοτυπία και τη βαθιά λαϊκή συγκίνηση της φωνής του, την απόδοση της μουσικής πλήθους διακεκριμένων μουσικοσυνθετών και με την απλότητα και το ήθος του ως ανθρώπου. Η Ελλάδα που τραγούδησε μαζί του τον αποχαιρετάει».

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, τόνισε σε δήλωσή της: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν τραγούδησε μόνο το λαό, τις αγωνίες του και τα προβλήματά του. Βρέθηκε μέσα στο λαό, ως αναπόσπαστο κομμάτι του, ως ζωντανό κύτταρο δημιουργίας και διεκδίκησης. Στην οικογένειά του και στους αμέτρητους φίλους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος, μια αυθεντική φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού σίγησε σήμερα. Μαχητής της ζωής, του Πολιτισμού και του Ελληνισμού, άφησε το στίγμα του στα μονοπάτια του μουσικού κόσμου. Λιτός και δωρικός, δίδαξε ήθος με την πορεία του. Μέσα από τα τραγούδια του θα συνεχίσει να ζει πάντα. Τα θερμότερα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του», δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 21:12

Δεν υπάρχουν σχόλια: