Με ή χωρίς μάσκες...

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΑΝΤΙΟ

Άννα Καραβοκύρη
Τελευταίο αντίο στις 2 το μεσημέρι στον Δ.Μητροπάνο

“Τον θάνατο τον είχε τραγουδήσει, τον είχε ξεφτιλίσει...”

Web Only
19/04/2012  07:15
2
 
 
Σε όλη του τη ζωή  υπήρξε μαχητής. Πάλεψε σκληρά, γαλουχήθηκε μέσα στις κακουχίες της ζωής και κατάφερε να γίνει ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές του λαικού πεντραγράμμου. Τα τελευταία χρόνια έδινε μια άνιση μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε μέχρι που την περασμένη Τρίτη τον πρόδωσε η καρδιά του. Και σε αυτή τη μάχη όμως έπεσε σαν ήρωας. « Όσοι με τον χάρο ‘γιναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη... Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» όπως ερμήνευε ο ίδιος μοναδικά τους στίχους του Θάνου Μικρούτσικου.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, στιχουργοί, συνθέτες, τραγουδιστές μόνο καλές στιγμές έχουν να θυμηθούν απο τον άνθρωπο -  όπως τονίζουν οι ίδιοι - Δημήτρη Μητροπάνο. Εκτός  απο το σπάνιο μέταλλο που διέθετε  η φωνή του μιλούν και για το μεγαλείο της ψυχής του.

«Τον θάνατο τον είχε τραγουδήσει, τον είχε ξεφτιλίσει, δεν τον φοβόταν και δεν τον φοβήθηκε ποτέ» μας λέει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Παγιάτης, συνεργάτης  επι σειρά ετών και στενός φίλος του μεγάλου ερμηνευτή. Η γνωριμία τους έγινε το 1989 στο νυχτερινό κέντρο «Can Can». Ο Δημήτρης Μητροπάνος τότε είχε ήδη ολοκληρώσει την ηχογράφηση του άλμπουμ του που θα κυκλοφορούσε με τίτλο « Εμείς οι δύο» και ετοιμαζόταν για τις ζωντανές εμφανήσεις του.

« Εκεί πρωτοσυνάντησα τον Μητρποπάνο» μας λέει ο Γ. Παγιάτης, « Μπήκε μέσα στο μαγαζί σιγοτραγουδώντας, το τραγούδι το είχε πάντα στα χείλη του» τονίζει. «Εγώ τότε ήμουν στο πιάνο. Συνεργαστήκαμε με μεγάλη επιτυχία εκείνη τη σεζόν και απο την επόμενη ανέλαβα διευθυντής της ορχήστρας του» μας λέει. Για περισσότερα απο δέκα ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιώργος Παγιάτης συνεργάζονται στενά. Ο μουσικοσυνθέτης αναλαμβάνει την επιμέλεια όλων των ζωντανών εμφανίσεων του μεγάλου ερμηνευτή και στη συνέχεια συνεργάζονται και δισκογραφικά.

 « Υπήρχαν κάποια τραγούδια που ο ίδιος τα αγαπούσε ιδιαίτερα, τον είχαν στιγματίσει, κατά κάποιο τρόπο» μας λέει ο μαέστρος του και εξηγεί: « Ήθελε να κλείνει το δεύτερο πρόγραμμα, στο μαγαζί που εμφανίζονταν, με το τραγούδι ‘Μάνα’ του Μίκη Θεοδωράκη. Το αφιέρωνε στη μητέρα του που τόσο αγαπούσε». Ελάχιστες φορές θα τραγουδήσει ζωντανά την μεγάλη του επιτυχία «Εδώ» του Φίλιππου Γράψα και Μάριου Τόκα καθώς τα μάτια του βούρκωναν απο συγκίνηση όταν ερμήνευε το συγκεκριμένο κομμάτι.

« Όταν έφτιαχνα το πρόγραμμα που θα τραγουδούσε στο κέντρο ο ίδιος διάλεγε ενα - δύο κομμάτια και μου έλεγε ‘αυτά θα τα πώ για πάρτη μου’». Άνθρωπος σταθερός, ευθύς, με πείσμα, μας εξηγεί ο Γ. Παγιάτης και θυμάται ότι όταν ερμήνευε ζωντανά τα ‘Λαδαδικα’ ο Δημήτρης Μητροπάνος παραποιούσε τον στίχο λέγοντας « Τόσα δίνω πόσα θές, στην τιμή περιλαμβάνεται ο καφές...» όπως αρχικά είχε γραψει τους στίχους ο Φίλιππος Γράψας αλλά στη συνέχεια άλλαξαν για τις ανάγκες της ηχογράφησης.

Άνθρωπος γνήσιος, ντρόμπρος, δοτικός. « Κάποιο βράδυ μπήκα  μέσα στο καμαρίνι του και το βλέμμα μου καρφώθηκε σε ενα μικρό πίνακα που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο και απεικόνιζε ενα κλασσικό πιάνο» μας αποκαλύπτει ο Παγιάτης.  « Τον πίνακα τον είχε φέρει η σύζυγός του Βένια για να ομορφύνει λίγο το καμαρίνι, ο Δημήτρης το κατάλαβε οτι μου άρεσε και μου είπε ότι, μόλις τελειώσει η σεζόν, θα μου τον χαρίσει. Πράγματι, μόλις τελείωσε η σεζόν και μάζεψε τα πράγματά του απο το καμαρίνι με φώναξε και μου έδωσε τον πίνακα. Μάλιστα στην πίσω πλευρά του μου έγραψε και αφιέρωση» μας λέει συγκινημένος ο Γ. Παγιάτης αναπολώντας όλες τις όμορφες στιγμές που έζησε δίπλα στον μεγάλο ερμηνευτή και φίλο του.

«Μόνο όσοι συνεργάστηκαν  μαζί του μπορούν να καταλάβουν για  τι σπάνιο άνθρωπο μιλάμε» τονίζει  ο ίδιος.  « Αν έβλεπε κάποιον τραγουδιστή που φοβόταν να βγεί στην πίστα τον ενθάρρυνε, τον εμψύχωνε, του έδινε κουράγιο να προχωρήσει. Πολλές φορές μάλιστα ο ίδιος έκανε ένα βήμα πίσω για να αφήσει περισσότερο χώρο κυρίως στους νέους καλλιτέχνες» μας εξηγεί. Το 1995 ο Δημήτρης Μητροπάνος εμφανίζεται στο «Διογένης», τότε ξεκινά την καριέρα του στη δισκογραφία και ο Αντώνης Ρέμος. Ο Μητροπάνος λίγο πριν βγεί στη πίστα ο Ρέμος του έλεγε: « Αντώνη μην μασάς, βγές με τσαμπουκά και ρίχτα όπως εσύ ξέρεις»...

 Αυτός ήταν ο Δημήτρης  Μητροπάνος για τους νεότερους  ερμηνευτές, δάσκαλος. Αθάνατος όπως αθάνατα είναι και τα τραγούδια του.

ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: